Panoramik diş röntgeninde tüm ağzı tek bir görüntüde yakalamak için çok küçük bir doz iyonlaştırıcı radyasyon kullanılır. Günlük uygulamada, genellikle diş hekimleri ve ağız cerrahları tarafından yapılır ve protezler, diş telleri, diş çekimleri ve implantlar için tedavi planlamak için kullanılabilir.
Bu prosedür özel bir hazırlık gerektirmez. Hamile olma ihtimaliniz varsa doktorunuza söylemeniz gerekir. Röntgen görüntüleriyle etkileşime girebilecek tüm takıları, gözlükleri veya metal eserleri çıkarmanız ve vücudun geri kalanını herhangi bir radyasyondan korumak için kurşun önlük giymeniz gerekecektir.
Panoramik Röntgen nedir?
Panoramik röntgen olarak da adlandırılan panoramik radyografi, dişler, üst ve alt çeneler, alttaki yapılar ve dokular dahil olmak üzere tüm ağzı tek bir görüntüde yakalayan iki boyutlu (2-D) bir diş röntgeni analizidir.
Çene, at nalı ile benzer kavisli bir yapıdır. Yine de, panoramik röntgen ile kavisli yapının düz bir görüntüsü oluşturulur. Genellikle kemik ve dişlerin detaylarını verir.
Doktorların tıbbi sorunları tanımlamasına, teşhis koymasına ve tedavi etmesine yardımcı olan bir röntgendir (radyografi). X-ışını görüntüleme, vücudun iç kısmının fotoğraflarını oluşturmak için vücudun bir bölümünü küçük bir doz iyonlaştırıcı radyasyona maruz bırakmayı içerir. En eski ve en yaygın kullanılan tıbbi görüntüleme yöntemi X ışınlarıdır.
Panoramik bir röntgen filmi, film / röntgen detektörünün ağzın içine yerleştirildiği standart ağız içi röntgenden farklı olarak ünite içinde saklanır.
Prosedürün yaygın kullanımları nelerdir?
Panoramik röntgen, günlük pratikte diş hekimleri ve ağız cerrahları tarafından yaygın olarak uygulanan bir testtir ve etkili bir tanı yöntemidir. Geleneksel röntgenden daha geniş bir alanı kaplayarak, maksiller sinüsler, diş konumlandırması ve sonuç olarak kemiğin diğer anomalileri hakkında yararlı bilgiler sağlar. Bu muayene aynı zamanda tam ve kısmi protezler, diş telleri, çekim ve implantların tedavisini planlamak için de kullanılır.
Panoramik bir röntgen ayrıca aşağıdakiler gibi diş ve tıbbi sorunları ortaya çıkarabilir:
- ileri periodontal hastalık
- çene kemiklerindeki kistler
- çene tümörleri ve ağız kanseri
- bilgelik dişleri dahil olmak üzere gömülü dişler çene bozuklukları (temporomandibular -eklem veya TME bozuklukları olarak da bilinir)
- sinüzit
Nasıl hazırlanmalıyım?
Panoramik bir röntgen muayenesi özel bir hazırlık gerektirmez.
Bir güvenlik önlemi olarak, vücudunuzun geri kalanını panoramik röntgen ışınından yayılabilecek herhangi bir radyasyona maruz kalmaktan korumak için bir kurşun önlük takmanız istenebilir. Ayrıca takılarınızı, gözlüklerinizi ve röntgen görüntüleriyle etkileşime girebilecek diğer metal eserleri görüntülenen alandan çıkarmanız gerekebilir.
Hamile olma riski varsa, kadınlar mutlaka diş hekimine veya ağız cerrahına söylemelidir. Hamilelik sırasında fetüsü radyasyona maruz bırakmamak için birkaç görüntüleme taraması yapılmaz. Röntgen gerekliyse bebeğin radyasyona maruz kalmasını en aza indirmek için önlemler alınacaktır.
Röntgen nasıl çekilir?
Hastanın çenesi önce röntgen odasına yerleştirilir ve röntgen makinesinin başına yerleştirilir. Baş kısmını iki parçadan oluşan ince bir aparat çevrelemektedir. Tüm ayarlamalar ve ayarlamalar yapıldıktan sonra kafa çevresinde dönen cihaz, aldığı görüntüleri bilgisayara iletir. Böylelikle görüntüleme işlemi yapılır. İleri teknoloji ile radyasyon değerleri minimize edilmiştir. Panoramik röntgenler en iyi ve en sağlıklı sonuçları sağlar.
İşlem sırasında ve sonrasında neler yaşayacağım?
Panoramik bir röntgen muayenesi ağrısız, hızlı ve uygulaması kolaydır. Öğürme refleksi hassas olan hastalarda ağız içi röntgenler yerine önerilebilir.
Faydalar ve riskler nelerdir?
Faydaları
- Röntgen muayenesinden sonra hastanın vücudunda radyasyon kalmaz.
- Röntgenlerin genellikle bu muayene için tipik tanı aralığında hiçbir yan etkisi yoktur.
- Panoramik röntgen filminin ağız içine yerleştirilmesi gerekmediği için çok küçük çocuklar için kullanılabilir.
Riskler
- Kadınlar hamile olma ihtimali varsa mutlaka diş hekimine veya ağız cerrahına bildirmelidir.