Ortodontik tedavi nedir?
Dişler ve çene kemiği birbirleri ile yüz kemikleri arasındaki ilişkiyi ve bozuklukları gidermek için, kişiye sağlıklı ve estetik bir gülüş ve yüz profili kazandırmak için yapılır. Dişlerin görünümünü ve işlevini en üst düzeye çıkarmak için dişleri düzleştirme veya kaydırma yöntemidir.
Ortodontik tedavi genellikle diş teli kullanımını, bazen diş çekimini ve nadiren çene ameliyatını içerir. En yaygın tedavi diş teli takmaktır. Tipik olarak, bir tel ayarlandıktan hemen sonra dişler ağrır, ancak bu düzelir.
5 farklı aşamadan oluşurlar; muayene, hazırlık, teşhis, planlama ve tedavi. Tam bir analiz yapmak en kritik şeydir. Tipik olarak bu, dişlerinize bakmayı, diş röntgenlerini çekmeyi ve alçı şablonlarla dişlerinizi yapmayı içerir.
Kapanma bozukluğu gibi çene iskelet probleminiz varsa ortodontik tedavide de ameliyat olmanız gerekebilir. Ancak dişleriniz kırılırsa sadece ortodonti yeterli olacaktır.
Yetişkinler için sağlık, mutluluk ve özgüven çok önemlidir. Hiçbir hasta diş teli kullanamayacak kadar yaşlı sayılmaz! Ortodontik tedavi, günlük yaşamınızı fiziksel veya psikolojik olarak engellemez.
Hangi yaşta ortodontik tedavi yaptırmalıyım?
Genel olarak, en güvenli dönem ergenlik dönemidir, ancak yetişkinler yine de ortodontik tedavi olabilir. Yaş, uygun sayıda dişe sahip olmaktan daha az önemlidir. Terapiye başlamadan önce çocuklarda yeterli diş çıkmasını beklemek uygun olabilir.
Ortodonti dişlerime zarar verebilir mi?
İyileşme sürecindeyken onlara doğru bakmazsanız dişleriniz zarar görebilir. Diş tellerine herhangi bir zarar gelmez, ancak kötü hijyen ve çok fazla şeker ürünü ve sıvı dişlere geri dönüşü olmayan zararlar verir. Braketler, teller ve braketler yiyecekleri hapsedebilir ve normalden daha fazla plak birikmesine neden olabilir. Bu yüzden dişlerinizi çok dikkatli bir şekilde fırçalamalısınız.