Çocuk Diş Tedavisi
Parmak emme alışkanlığı bir olgudur. Çocukların bebeklik döneminin ilk yıllarında ortaya çıkar. Ancak yaşları ilerledikçe parmak emme alışkanlıklarını bırakmazlarsa kemik yapılarını etkileyebilir ve dişlerde bozulmalara neden olabilir. Bu durumda dişler arasında boşluklar oluşabilir.
Biberonlar Dişleri Etkiler mi?
Küçük bebeklerde emme dürtüsü çok güçlüdür. Ancak bebekler bu davranışı zamanında bırakmazlarsa dişlerin yapısına zarar verebilir. Bebekler parmak emme, biberon ve emzik kullanımını zamanında bırakmadıklarında kemik yapılarına baskı yapacak ve dişlerin yönünü bozacaklardır. Bu bozukluğu daha çok üst ön ve alt ön dişlerde görmek mümkündür. Emme alışkanlığı bu dişleri doğrudan etkileyecektir. Bebekler zamanla bu alışkanlıklarından vazgeçerlerse dişler arasındaki boşluklar kapanacaktır.
Başparmak Emmenin Yan Etkileri Nelerdir?
Alt dişlerin üst dişlerin önünde olması veya üst dişlerin alt dişlerin önünde olması gibi sorunlar
Damak yapısında hasar veya hassasiyet
Konuşma engeli yaratabilecek çene pozisyonu oluşumu
Zararlı bakteri ve mikropların ağza yerleşme olasılığının artması
Parmaklarda cilt ve tırnak sorunları
Akranlar tarafından dışlanma
Parmak Emme Alışkanlığı Dişlerde Çapraşıklığa Neden Olur mu?
Bahsettiğimiz gibi parmak emme alışkanlığı ile çene ve kemik yapılarının bozulması normal bir durumdur. Bu bozulma ile birlikte dişler çapraşık olarak gelişmeye devam edebilir. Bu durum çocuklarınız için sağlık ve görme açısından sorunlara neden olabilir. Çapraşık dişler fırçalama gibi temizlik açısından da zorluklara neden olabilir. Temizliği ve bakımı tam yapılmayan dişlerde çürük oluşumu daha yaygın hale gelecektir. Çocuklar için rahatsız edici bir hal alacağından çocukları duygusal olarak olumsuz etkileyebilir. Zamanında yapılan tedaviler olumlu olarak geri dönecektir.
Parmak Emme Alışkanlığı Olan Çocuklara Yaklaşım
Çocuk gelişimi, ebeveynlerin büyük bir özen ve dikkatle yürütmesi gereken bir dönemdir. Bu aşamada anne ve babalara büyük sorumluluk düşmektedir. Parmak emme alışkanlığının nedeni iyi gözlemlenmelidir. Çünkü bazı durumlarda çevresel faktörler parmak emme alışkanlığını etkileyebilir. Parmak emme alışkanlığı kontrol altına alınmazsa çene yapısında bozukluklara neden olabilir. Çocuğunuzla iyi iletişim kurmanız gerekir. Baskıcı olmaktan kaçının çünkü bu durum çocuğu daha çok sinirlendirebilir ve davranışı daha da kötüleştirebilir. Bu durumla ilgili mutlaka uzman bir diş hekimine danışın. Özellikle,
kliniği size tüm bilgi ve hizmeti sağlayacaktır.